Minister Palko odmenil 32 hasičov - záchranárov

24.01.2005 Celý región

Dovedna 32 príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR z vyše desiatich okresov SR odovzdal 21. januára v Prešove rôzne vyznamenania minister vnútr...
Dovedna 32 príslušníkom Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR z vyše desiatich okresov SR odovzdal 21. januára v Prešove rôzne vyznamenania minister vnútra Vladimír Palko. Odmenil tak ich pracovnú obetavosť, nasadenie a odvahu pri zásahoch počas predovšetkým minuloročných povodní a veternej smršte vo Vysokých Tatrách.

Peňažný dar po dve tisíc korún sa ušiel 22, traja boli mimoriadne povýšení, zvyšní dostali medailu HaZZ.
Palko pri tejto príležitosti tiež informoval, že od 1. januára 2005 sa v priemere zvýšili platy v HaZZ o tri tisíc korún. Kým v roku 2004 bol priemerný plat hasiča - záchranára 18 500 Sk, v tomto roku je to 21 800 Sk. Umožnila to skutočnosť že v tohoročnom štátnom rozpočte je pre HaZZ na tento účel o 192 miliónov Sk viac. Hodnostné príplatky v HaZZ sa vyrovnali s hodnostnými príplatkami v Policajnom zbore SR.
Prezident HaZZ Jozef Paluš ocenil, že záchranárom sa počas zásahov vo Vysokých Tatrách nestal ani jeden vážnejší pracovný úraz. I to podľa neho ukazuje na ich vysokú pripravenosť plniť si svoje úlohy.
Na slávnosti v priestoroch Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Palko napokon odovzdal hasičom predovšetkým v Prešovskom kraji techniku za 74 miliónov Sk. Okresné riaditeľstvo HaZZ v Prešove dostalo požiarnu plošinu za 27 miliónov Sk. Umožní im nasadenie svojich síl vo výške 42 metrov. Doterajšia podstatne menej výkonná plošina im slúžila od roku 1974. To isté riaditeľstvo dostalo aj ťažké vyslobodzovacie vozidlo s vybavením na zásahy pri najvážnejších dopravných nehodách v Prešove a v okolí. Vozidlo vyšlo na 19, 7 milióna Sk.
Palko informoval, že techniku na kúpili z prostriedkov rezervy vlády a z vyzbieraného povinného zmluvného poistenia.
(jj)
 

Vyberte región